Roemenië Magazine

home-1Editie 2016

Terwijl ik het voorwoord schrijf beleven we het eerste fraaie lenteweekend van dit jaar.Heel uitnodigend om naar buiten te gaan, waar het landschap langzaam verandert in een diffuus groene omgeving en de bloesem bijna uit zijn knoppen barst. De omgevingsgeluiden komen anders over en in de vroege ochtend doen de vogels heel erg hun best om het hoogste lied te zingen.

En er zijn redenen genoeg om erop uit te trekken en te genieten van alles wat er te zien, te lezen en te beluisteren is. En wat er zoal gaat komen….

In deze editie van het Roemenië Magazine nemen wij u mee naar ‘s-Hertogenbosch, de stad van “zoete lieve Gerritje” om een bezoek te brengen aan het Noordbrabants Museum.  Momenteel kunt u nog genieten van de geweldige overzichtstentoonstelling van de bijzondere werken van Jheronimus Bosch.

Verheugend is dat aansluitend op deze expositie ‘Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië’ volgt, waarbij werken van Vlaamse en Hollandse meesters uit de periode voor en na Jheronimus Bosch te zien zullen zijn. De collectie, in het bezit van het Brukenthal Museum dat gevestigd is in Sibiu in Roemenië, is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) en bevat meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen. Ongeveer vijftig werken, van onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge zullen te zien zijn. Samen met Jheronimus Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De meeste werken zijn niet eerder in Nederland tentoongesteld, een reden temeer om Den Bosch aan te doen.

Het is fijn dat we ook voor deze editie zulke diverse bijdragen hebben ontvangen.

Top